Wednesday, 21 October, 2020

Ανοίγουν τα γυμναστήρια, αλλά είναι ασφαλή; Τι λέει νέα έρευνα!


Τα γυμναστήρια ανοίγουν ξανά μετά από 3 μήνες υποχρεωτικού κλεισίματος για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Γι’ αυτούς που τους λείπει η άσκηση στο γυμναστήριο λοιπόν, σήμερα είναι η ημέρα επαναλειτουργίας.

Ωστόσο όσο κάποιοι είναι ανυπόμονοι να επιστρέψουν στις συνήθεις ασκήσεις τους, άλλοι τόσοι μένουν να αναρωτιούνται πόσο ασφαλές είναι να πηγαίνουν στο γυμναστήριο αυτή την εποχή.

Η Έρευνα

Ερευνητές από τη Νότια Κορέα προειδοποίησαν πρόσφατα όσους ασκούνται σε κλειστούς χώρους όπως τα γυμναστήρια.

Ο υγρός, ζεστός αέρας σε συνδυασμό με την «ταραχώδη» ροή του αέρα που προκύπτει από την άσκηση μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο τα σταγονίδια του ιού μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι το κλειδί για την προστασία μας είναι τέσσερα πράγματα: η κάλυψη (μάσκες, γάντια), η φυσική απόσταση, το πλύσιμο των χεριών – και όποτε είναι δυνατόν, η προπόνηση σας σε εξωτερικούς χώρους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν επιστρέψετε στο γυμναστήριο

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ενέχει κινδύνους η άσκηση  σε κλειστούς χώρους όπως τα γυμναστήρια.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Emerging Infectious Diseases, οι Κορεάτες ερευνητές εξέτασαν μια επιβεβαιωμένη περίπτωση νόσησης από COVID-19 και τελικά εντόπισαν κι άλλες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε μια τάξη χορού.

Τελικά, η ερευνητική ομάδα βρήκε 112 περιπτώσεις COVID-19 που σχετίζονται με τα μαθήματα χορού σε 12 διαφορετικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο υγρός, ζεστός αέρας σε συνδυασμό με την «ταραχώδη» ροή του αέρα που προκύπτει από την άσκηση μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο τα σταγονίδια μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα.

«Με βάση την πρόσφατη έρευνα, τα σταγονίδια της αναπνοής μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για έως και 3 ώρες, καθιστώντας πιθανή και επικίνδυνη την εξάπλωση σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπως τα γυμναστήρια», δήλωσε ο Δρ Robert Glatter, ιατρός στα επείγοντα του νοσοκομείου Lenox Hill στη Νέα Υόρκη.

Η διάρκεια και η ένταση της άσκησης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη μετάδοση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μετάδοση εντοπίστηκε σε μαθήματα χορού διάρκειας περίπου 50 λεπτών, που έγιναν σε στούντιο περίπου 60 τετραγωνικών μέτρων και περιλάμβανε από 5 έως 22 άτομα.

Οι άνθρωποι αναπνέουν πιο «σκληρά» όταν ασκούνται, που είναι ο πρώτος τρόπος με τον οποίο ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο.

«Όταν οι άνθρωποι αναπνέουν πιο γρήγορα και βαθύτερα, αποβάλλουν μεγαλύτερο αριθμό σταγονιδίων», δήλωσε ο Δρ Glatter.

«Λάβετε υπόψη ότι ακόμη και αν τα άτομα που έχουν COVID-19 δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν ακόμα να εξαπλώσουν την ασθένεια».

Η Δρ Anne Liu, ιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Stanford Health Care, δήλωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο μολυσματικοί μία μέρα πριν, την ίδια ημέρα και δύο ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. Μπορούν ακόμη και να μεταδώσουν τον ιό αρκετές ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, σημείωσε ο Liu.

Εάν ένα άτομο είναι ασυμπτωματικό ή προ-συμπτωματικό, μπορεί να μεταφέρει ιικά σωματίδια στον αέρα μέσω σταγονιδίων που μπορούν να αερολυθούν, σύμφωνα με τον Δρ Glatter.

“Αυτό αυξάνει τις δυνατότητες μετάδοσης μεταξύ ατόμων σε ζεστά και γεμάτα γυμναστήρια με κακή κυκλοφορία αέρα”, δήλωσε ο Glatter.

Φροντίστε λοιπόν να επιλέγετε χώρους όπου έχει προβλεφθεί ο καλός αερισμός και η απόσταση μεταξύ των ασκούμενων. Αποφεύγοντας έναν κλειστό χώρο με υγρή και ζεστή ατμόσφαιρα και φυσικά πολύ κόσμο!

Πηγή: www.healthline.com/