Sunday, 17 January, 2021

Τι είναι οι φοβίες; Αναγνώριση, συμπτώματα, θεραπεία.


Η φοβία είναι ένας τύπος διαταραχής άγχους που προκαλεί σε ένα άτομο να βιώνει ακραίο, παράλογο φόβο για μια κατάσταση, ένα ζωντανό πλάσμα, ένα μέρος ή ένα αντικείμενο.

Όταν ένα άτομο έχει φοβία, συχνά διαμορφώνει τη ζωή του για να αποφύγει αυτό που θεωρεί επικίνδυνο. Η φανταστική απειλή είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε πραγματική απειλή που προκαλείται από την αιτία του τρόμου.

Οι φοβίες είναι διαγνώσιμες ψυχικές διαταραχές.

Το άτομο θα αντιμετωπίσει έντονη αγωνία όταν αντιμετωπίζει την πηγή της φοβίας του. Αυτό μπορεί να τους εμποδίσει να λειτουργούν κανονικά και μερικές φορές οδηγεί σε κρίσεις πανικού.

Τι είναι η φοβία;


Η φοβία είναι ένας υπερβολικός και παράλογος φόβος.

Ο όρος «φοβία» συχνά αναφέρεται στο φόβο μιας συγκεκριμένης πρόκλησής του. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις τύποι φοβίας που αναγνωρίζονται επίσημα. Αυτοι περιλαμβάνουν:

Ειδική φοβία: Πρόκειται για έναν έντονο, παράλογο φόβο με μια συγκεκριμένη αφορμή.

Κοινωνική φοβία ή κοινωνικό άγχος: Αυτός είναι ένας βαθύς φόβος για ταπείνωση του κοινού και ότι ξεχωρίζει ή κρίνεται από άλλους σε μια κοινωνική κατάσταση. Η ιδέα των μεγάλων κοινωνικών συγκεντρώσεων είναι τρομακτική για κάποιον με κοινωνικό άγχος. Δεν είναι το ίδιο με τη ντροπή.

Αγοραφοβία: Είναι ένας φόβος καταστάσεων από τις οποίες θα ήταν δύσκολο να ξεφύγει αν κάποιος βιώσει ακραίο πανικό, όπως σε ανελκυστήρα ή έξω από το σπίτι. Συνήθως παρερμηνεύεται ως φόβος για ανοιχτούς χώρους, αλλά θα μπορούσε επίσης να ισχύει για περιορισμό σε μικρό χώρο, όπως ανελκυστήρα ή για δημόσια συγκοινωνία. Τα άτομα με αγοραφοβία έχουν αυξημένο κίνδυνο κρίσης πανικού.

Απλές και σύνθετες φοβίες

Οι ειδικές φοβίες είναι γνωστές ως απλές φοβίες, καθώς μπορούν να συνδεθούν με μια αναγνωρίσιμη αιτία που μπορεί να μην συμβαίνει συχνά στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου, όπως π.χ. ο φόβος για τα φίδια. Επομένως, αυτά δεν είναι πιθανό να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή με σημαντικό τρόπο.

Το κοινωνικό άγχος και η αγοραφοβία είναι γνωστά ως σύνθετες φοβίες, καθώς τα αίτια τους αναγνωρίζονται λιγότερο εύκολα. Άτομα με περίπλοκες φοβίες μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να αποφύγουν τις προκλήσεις, όπως να φύγουν από το σπίτι ή να βρίσκονται σε ένα μεγάλο πλήθος.

Μια φοβία γίνεται διαγνώσιμη όταν ένα άτομο αρχίζει να οργανώνει τη ζωή του γύρω αποφεύγοντας την αιτία του φόβου του. Είναι πιο σοβαρή από μια φυσιολογική αντίδραση φόβου. Τα άτομα με φοβία έχουν υπερβολική ανάγκη να αποφύγουν οτιδήποτε προκαλεί το άγχος τους.

Συμπτώματα

Ένα άτομο με φοβία θα εμφανίσει τα ακόλουθα συμπτώματα που είναι συχνά στην πλειονότητα των φοβιών:

– αίσθηση ανεξέλεγκτου άγχους όταν εκτίθεται στην πηγή του φόβου
– αίσθηση ότι η πηγή αυτού του φόβου πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος
– δεν είναι σε θέση να λειτουργεί σωστά όταν εκτίθεται στην αφορμή
– αναγνώριση ότι ο φόβος είναι παράλογος, παράλογος και υπερβολικός, σε συνδυασμό με αδυναμία ελέγχου των συναισθημάτων

Ένα άτομο είναι πιθανό να βιώσει αισθήματα πανικού και έντονο άγχος όταν εκτίθεται στο αντικείμενο της φοβίας του.

Τα σωματοποιμένα αποτελέσματα αυτών των αισθήσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

εφίδρωση
μη κανονική αναπνοή
ταχυκαρδία
τρόμος
εξάψεις ή ρίγη
αίσθηση ασφυξίας
πόνοι στο στήθος ή σφίξιμο
πεταλούδες στο στομάχι
καρφίτσες και βελόνες
ξερό στόμα
σύγχυση και αποπροσανατολισμός
ναυτία
ζάλη
πονοκέφαλος

Ένα συναίσθημα άγχους μπορεί να δημιουργηθεί απλά με το να σκεφτόμαστε το αντικείμενο της φοβίας. Στα μικρότερα παιδιά, οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι εκείνα κλαίνε, γίνονται πολύ προσκολλημένα ή προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τα πόδια ενός γονέα ή ενός αντικειμένου. Μπορούν επίσης να εκδηλώνουν νεύρα για να δείξουν την αγωνία τους.

Σύνθετες φοβίες

Μια πολύπλοκη φοβία είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεάσει την ευημερία ενός ατόμου από μια συγκεκριμένη (απλή) φοβία.

Για παράδειγμα, όσοι βιώνουν αγοραφοβία μπορεί επίσης να έχουν έναν αριθμό άλλων φοβιών που συνδέονται. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνεται η μονοφοβία, ή ο φόβος του να μένει μόνος του, και η κλειστοφοβία, ο φόβος του να αισθάνεσαι παγιδευμένος σε κλειστούς χώρους.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο με αγοραφοβία σπάνια θα εγκαταλείψει το σπίτι του.

Τύποι
Οι πιο κοινές συγκεκριμένες φοβίες περιλαμβάνουν:

Κλειστοφοβία: Φόβος να βρίσκεστε σε περιορισμένους, περιορισμένους χώρους, Αεροφοβία: Ο φόβος των πτήσεων, Αραχνοφοβία, φοβία οδήγησης,
Ακροφοβία, υψοφοβία, Υποχονδρία (φόβος για αρρώστια), ακόμη και φοβία εμετού, φοβία για τα ζώα, φοβία αίματος κ.α.

Αυτά απέχουν πολύ από τις μοναδικές συγκεκριμένες φοβίες. Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μια φοβία σχεδόν για το οτιδήποτε. Επίσης, καθώς η κοινωνία αλλάζει, αλλάζει ο κατάλογος των πιθανών φοβιών. Για παράδειγμα, η νομοφοβία (που δεν προέρχεται από το νόμο αλλά από το ακρωνύμιο των αγγλικών λέξεων «no-mobile-phone-phobia»), είναι ο φόβος του να είσαι χωρίς κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή. Όπως περιγράφεται σε δημοσίευση, είναι “ο παθολογικός φόβος να παραμείνει κάποιος εκτός επαφής από την τεχνολογία”.

Αιτίες


Είναι ασυνήθιστο να ξεκινά η φοβία μετά την ηλικία των 30 ετών και οι περισσότερες ξεκινούν κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, τα εφηβικά χρόνια ή την πρώιμη ενηλικίωση.

Μπορεί να προκληθούν από μια αγχωτική εμπειρία, ένα τρομακτικό συμβάν ή από έναν γονέα ή ένα μέλος του σπιτιού με φοβία από όπου το παιδί τη “μαθαίνει”.

Ειδικές φοβίες

Συνήθως αναπτύσσονται πριν από την ηλικία των 4 έως 8 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας τραυματικής πρώιμης εμπειρίας. Ένα παράδειγμα θα ήταν η κλειστοφοβία να αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου αφού ένα μικρότερο παιδί έχει μια δυσάρεστη εμπειρία σε περιορισμένο χώρο.

Οι φοβίες που ξεκινούν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορούν επίσης να προκληθούν από τη μαρτυρία της φοβίας ενός μέλους της οικογένειας. Ένα παιδί του οποίου η μητέρα έχει αραχνοφοβία, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξει την ίδια φοβία.

Σύνθετες φοβίες

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ακριβώς γιατί ένα άτομο αναπτύσσει αγοραφοβία ή κοινωνικό άγχος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι σύνθετες φοβίες προκαλούνται από έναν συνδυασμό εμπειριών ζωής, χημείας εγκεφάλου και γενετικής.

Μπορεί επίσης να είναι μια αντήχηση των συνηθειών των πρώιμων ανθρώπων, που έχουν απομείνει από μια εποχή κατά την οποία οι ανοιχτοί χώροι και οι άγνωστοι άνθρωποι γενικά αποτελούσαν πολύ μεγαλύτερη απειλή για την προσωπική ασφάλεια από ό, τι στον σημερινό κόσμο.

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια μιας φοβίας

Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου αποθηκεύουν και ανακαλούν επικίνδυνα ή δυνητικά θανατηφόρα συμβάντα.

Εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο γεγονός αργότερα στη ζωή, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου ανακτούν την αγχωτική μνήμη, μερικές φορές περισσότερες από μία φορές. Αυτό αναγκάζει το σώμα να βιώσει την ίδια αντίδραση.

Σε μια φοβία, οι περιοχές του εγκεφάλου που αντιμετωπίζουν τον φόβο και το άγχος, συνεχίζουν να ανακτούν το τρομακτικό συμβάν αφύσικα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοβίες συνδέονται συχνά με την αμυγδαλή, η οποία βρίσκεται πίσω από την υπόφυση στον εγκέφαλο. Η αμυγδαλή μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών «καταπολέμησης ή φυγής». Αυτά θέτουν το σώμα και το μυαλό σε κατάσταση έντονης επιφυλακής και άγχους.

Θεραπευτική αγωγή

Οι φοβίες είναι θεραπεύσιμες και τα άτομα που τις έχουν, σχεδόν πάντα γνωρίζουν τη διαταραχή τους. Αυτό βοηθά πολύ τη διάγνωση.

Η συνομιλία με ψυχολόγο ή ψυχίατρο είναι ένα χρήσιμο πρώτο βήμα για τη θεραπεία μιας φοβίας που έχει ήδη εντοπιστεί.

Εάν η φοβία δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι απλώς η αποφυγή της πηγής του φόβου τους τους βοηθά να παραμείνουν υπό έλεγχο. Πολλοί άνθρωποι με συγκεκριμένες φοβίες δεν θα αναζητήσουν θεραπεία, καθώς αυτοί οι φόβοι είναι συχνά διαχειρίσιμοι.

Δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν οι ενεργοποιήσεις ορισμένων φοβιών, όπως συμβαίνει συχνά με σύνθετες φοβίες. Γι αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις, η επικοινωνία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την “θεραπεία”.

Οι περισσότερες φοβίες μπορούν να θεραπευτούν, αλλά δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία που να λειτουργεί σε κάθε άτομο με φοβία. Η θεραπεία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο άτομο για να λειτουργήσει.

Θεραπείες

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά ή τα ηρεμιστικά αλλά αυτά μόνον ο ειδικός γιατρός μπορεί να τα συστήσει, εφόσον διαγνώσει το πρόβλημα και ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί μια φαρμακευτική λύση στη φοβία του.

Ωστόσο υπάρχουν οι ψυχοθεραπείες που αποτελούν πρακτικές με εξαιρετικά αποτελέσματα:

Συμπεριφορική θεραπεία

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τη θεραπεία της φοβίας.

Ευαισθητοποίηση ή θεραπεία έκθεσης

Αυτό μπορεί να βοηθήσει άτομα με φοβία να αλλάξουν την ανταπόκρισή τους στην πηγή του φόβου. Εκτίθενται σταδιακά στην αιτία της φοβίας τους σε μια σειρά κλιμακωτών βημάτων. Για παράδειγμα, ένα άτομο με αεροφοβία ή φόβο πτήσης με αεροπλάνο, μπορεί να λάβει τα ακόλουθα βήματα υπό καθοδήγηση:

Θα σκεφτούν πρώτα την πτήση.
Ο θεραπευτής θα τους ζητήσει να δουν εικόνες αεροπλάνων.
Το άτομο θα πάει σε αεροδρόμιο.
Θα κλιμακωθούν περαιτέρω καθισμένοι σε μια καμπίνα αεροπλάνου προσομοίωσης πρακτικής.
Τέλος, θα επιβιβαστούν σε αεροπλάνο.


Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία

Ο γιατρός, ο θεραπευτής ή ο σύμβουλος βοηθά το άτομο με φοβία να μάθει διαφορετικούς τρόπους κατανόησης και αντίδρασης στην πηγή της φοβίας του. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την αντιμετώπιση.

Το πιο σημαντικό, που η συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να διδάξει σε ένα άτομο που βιώνει φοβία είναι να ελέγχει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Οι φοβίες μπορούν να αποτελέσουν πηγή πραγματικής και συνεχιζόμενης δυσφορίας για ένα άτομο. Ωστόσο, μπορούν να θεραπευτούν στις περισσότερες περιπτώσεις, και πολύ συχνά η πηγή του φόβου μπορεί να αποφευχθεί.

Αρχείο

Social Media