Thursday, 21 January, 2021

Πράσινο τσάι, σταφύλια και μαύρη σοκολάτα κατά του κορωνοϊού


Υπάρχουν χημικές ενώσεις στα συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορούν να αναστείλουν ένα βασικό ένζυμο του SARS-CoV-2.

Αυτό διατυπώνεται στο άρθρο του Frontiers in Plant Science από τον καθηγητή φυτολογίας και μικροβιακής βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα De-Yu Xie, μετά από σχετική έρευνα. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τα φυτοχημικά συστατικά τροφών όπως το πράσινο τσάι, 2 ποικιλίες μοσχοστάφυλων και η σκόνη κακάο και η μαύρη σοκολάτα μπορούν να δεσμεύσουν και να μπλοκάρουν την λειτουργία ενός συγκεκριμένου ενζύμου ή πρωτεάσης του SARS-CoV-2 σύμφωνα με νέα έρευνα βοτανολόγων βιολόγων του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.

Οι πρωτεάσες ή πρωτεϊνάσες είναι σημαντικές για την υγεία και την βιωσιμότητα κυττάρων και ιών εξηγεί ο De-Yu Xie, εκ των συγγραφέων της τρέχουσας μελέτης. Η παρεμπόδιση των πρωτεασών σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν μπορούν να επιτελέσουν πολλές σημαντικές λειτουργίες όπως η αντιγραφή και ο αυτοδιπλασιασμός των κυττάρων.

«Ενας από τους στόχους του εργαστηρίου μας είναι να βρούμε πώς ορισμένα θρεπτικά συστατικά φυτικών τροφών μπορούν να αναστείλουν είτε τον τρόπο προσκόλλησης ενός ιού στα ανθρώπινα κύτταρα είτε την αναπαραγωγή του εντός των ανθρώπινων κυττάρων» εξηγεί ο καθηγητής Xie.

Στη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστών και εργαστηριακά πειράματα που δείχνουν πώς η λεγόμενη «κύρια πρωτεάση» (Mpro) στον ιό SARS-CoV-2 αντέδρασε όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό διαφορετικών φυτικών χημικών ενώσεων που είναι ήδη γνωστές για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Σημειώνεται ότι η Mpro στον ιό SARS-CoV-2 είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό του ιού. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Xie, “Εάν μπορούμε να αναστείλουμε ή να απενεργοποιήσουμε αυτήν την πρωτεάση, ο ιός θα πεθάνει.”

Οι προσομοιώσεις των υπολογιστικών μοντέλων έδειξαν ότι ήδη οι χημικές ενώσεις από το πράσινο τσάι, δύο ποικιλίες σταφυλιών, σκόνης κακάο και μαύρης σοκολάτα μπόρεσαν να συνδεθούν σε διαφορετικά μέρη της Mpro. «Η εν λόγω πρωτεάση έχει μια υποδοχή σαν τσέπη που γέμισε με αυτές τις ενώσεις» εξηγεί ο καθηγητής Xie και συνεχίζει «όταν η τσέπη αυτή γέμισε, η πρωτεάση έχασε τη λειτουργικότητά της».

Οι πρώτες αυτές παρατηρήσεις επιβεβαιώθηκαν σε εργαστηριακά πειράματα in vitro. Οι χημικές ενώσεις στο πράσινο τσάι και στα μοσχοστάφυλα πέτυχαν την αναστολή της λειτουργίας της Mpro, ενώ οι χημικές ενώσεις σε σκόνη κακάο και μαύρη σοκολάτα μείωσαν τη δραστηριότητα της Mpro περίπου κατά το ήμισυ.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα δραστικά φυτοχημικά συστατικά αποτελούν μέρος της άμυνας των φυτών γι’ αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση που το μεγαλύτερο μέρος αυτών βρίσκεται στη σάρκα των καρπών και στα φύλλα των φυτών.

Αρχείο

Social Media